Liikkuva koulu -alueseminaari teki yleisöennätyksen

8.11.2018


Kuortaneen urheiluopisto täyttyi alkuviikosta opettajista ja kuntien Liikkuva koulu -toimijoista, kun kolmas alueellinen Liikkuva koulu seminaari polkaistiin käyntiin. Seminaarivieraita tuli Pohjanmaan, Hämeen, Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen kunnista.

Ohjelmassa oli luentojen lisäksi erilaisia toiminnallisia työpajoja. Työpajasisältöinä oli pyöräilyleikkejä (Pyöräilyliitto), suunnistusta (Suunnistusliitto), koulupainia, rope skippingia (Voimisteluliitto) ja palloilua (Palloliitto). Lisäksi tarjolla oli omaan työhyvinvointiin keskittyvä Omaksi parhaaksi -työpaja (Kuortaneen Urheiluopisto) ja hankkeiden hallinnoinnista vastaaville aluehallintoviraston järjestämä työpaja. Ensimmäistä kertaa ohjelmassa oli myös ruotsinkielisiä pajoja toiminnallisen oppimisen teemalla sekä case-esimerkkinä Övermark skola Närpiöstä.

Maanantain luennolla pohdittiin, että riittääkö enää pelkkä istumisen katkaisu vai pitäisikö ottaa askel kohti entistä tehokkaampaa liikuntaa myös Liikkuva koulu -toimenpiteitä suunniteltaessa. Aiheeseen seminaarivieraita johdatteli Keski-Suomen Liikunnan lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Jouni Vatanen. Hänen jälkeensä aiheeseen antoi omat kommenttipuheenvuoronsa Jari Noponen, Seinäjoen yhteiskoulun rehtori, sekä Mikael Möttönen Uuraisten koulukeskukselta.

Maalipalloilija Miika Honkanen avasi paraurheilun maailmaa ja samalla hän kertoi omasta matkastaan paraurheilijaksi. Puheenvuoron ydinviesti oli se, että urheilijana voiton hetkistä parrasvaloissa pääsee nauttimaan harvoin, mutta ihmisenä urheilun kautta voi saavuttaa paljon hyvää: hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, itseluottamusta. Hänen kohdallaan urheilun kautta löytyi myös ammatti.

Tiistain luento-osuudelle saimme kansainvälisen vieraan Ruotsista - Move, Live, Love -ohjelman muutosagentti Torgny Steen. Hän paneutui puheenvuorossaan siihen, miten liikunta vaikuttaa aivoihin ja oppimiseen. Hän nosti esiin liikkumattomuuden riskejä: liikkumattomuus on yhtä vaarallista kuin tupakoiminen! Steen kertoi myös miten he ovat lähteneet rakentamaan entistä aktiivisempia koulupäiviä.

Seminaari järjestettiin yhteistyössä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston, Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun, Hämeen Liikunnan ja Urheilun, Keski-Suomen Liikunnan, Keski-Pohjanmaan Liikunnan sekä Finlands Svenska Idrottin kanssa.