Työhyvinvointiseminaarissa: Energia oikeaan rytmiin

27.11.2018

Pippa Laukan mukaan hyvinvoinnnissa on kysymys pitkälti itsensä johtamisesta.
Pippa Laukan mukaan hyvinvoinnnissa on kysymys pitkälti itsensä johtamisesta.

Syitä uupumukseen on monia, esimerkiksi epäsuotuisat elintavat, työajan puutteellinen hallinta, liikkumattomuus tai treenaaminen yli voimavarojen. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka kertoi PLU:n työhyvinvointiseminaarissa paitsi syitä uupumukseen myös toimivia keinoja parempaan jaksamiseen.

- Mieti, käytätkö energiaasi oikeisiin asioihin. Nukutko tarpeeksi ja onko sinulla säännöllliset uniajat? Ja näetkö merkitystä asioissa, joita teet?  

Monesti ihmisten suorituskyky ja jaksaminen kohentuvat jo sillä, että yöuni priorisoidaan. Nykypäivän haaste on energian rytmittäminen. Meidän pitäisi huolehtia myös riittävästä palautumisesta ja huomata tauottaa työtä tarpeeksi usein. Terveellisellä ravinnolla on ilman muuta suuri merkitys.

- Syömisestä on tehty nykyään liian vaikeaa. Itse ajattelen enemmän tolkun äänellä. Yleisin ongelma ihmisillä on se, ettei muisteta syödä kolmen-neljän tunnin välein, totesi Laukka, joka kertoi lisänneensä seminaariaamuna hotelliaamiaisella puuroon marjoja, paahdettuja pellavansiemeniä ja raejuustoa. Hyvä yöuni ja jaksaminen kun alkavat hänen mukaansa jo aamupalasta.

Työhyvinvointiseminaarissa Seinäjoen kaupungin työhyvinvointiohjelmasta kertoivat Raija Ranta ja Elisa Saunamäki. Kiinnostusta herätti varsinkin vuoden 2016 alusta käyttöön otettu, lääkärin arvioon perustuva mukautettu työ, joka otetaan avuksi tapauksissa, jos työntekijä ei tapaturman tai sairauden vuoksi pysty tekemään varsinaista työtään.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin työhyvinvointisuunnittelija Marja Mäkiniemi tiivisti masennuksesta nousseen, rohkeasti oman tarinansa kertoneen Soilen viestin toteamalla, että onnistumiseen tulee uskoa. Tehostettu työhön paluun tuki ja yksilöllisyyden huomioiminen auttavat paluussa työelämään.

Noin 30 vuotta mielenterveysalalla työskennellyt, Sedussa sosiaali- ja terveysalaa opettava Mervi Ropponen totesi, ettei ole itsestäänselvyys, miten suhtaudumme elämään. Jo syntymätemperamentti määrittelee paljon, ja kaamosmasennuskin on monille tuttua. Positiivisuus on kuitenkin jokaisen valittavissa. Eikä aina tarvitse jaksaa sata lasissa.