Valmentajan intohimo auttaa urheilijaa menestymään

26.1.2019

Jukka Vakkila
Jukka Vakkila
Petra Ranta-aho
Petra Ranta-aho

Menestystä aikaansaavalla valmentajalla pitää olla urheilijan tavoin intohimoa ja halua. Pitkään Suomen jalkapallon huipulla menestynyt ja edelleen arvostettu jalkapallovalmentaja Jukka Vakkila  korosti Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n Urheilugaalaseminaarissa myös valmentajan nöyryyttä, vaikka kokemusta ja menestystä olisikin karttunut.
– Mitä enemmän ja pidempään toimit, sitä tärkeämpää on ymmärtää valmentamisen kokonaisuus. Aina löytää ja oppii uutta. Vaikka nykypäivänä on paljon ja nopeasti tietoa saatavissa, pitää valmentajan tuntea ihminen, urheilija. Valmentajan pitää myös olla valmentajana se, mitä olet ihmisenä, totesi Jukka Vakkila.
Valmentajan keskeinen tehtävä on Vakkilan mukaan myös hyvän, kannustavan ilmapiirin luominen. Ja intohimoon palattiin myös Vakkilan omalla kohdalla: motivaatio valmentamiseen tulee intohimosta jalkapalloon ja tunteeseen siitä, että on myös itse kokenut onnistuneensa.

Seinäjoen Taitoluistelijoiden päävalmentajalla Petra Ranta-aholla on vastuualueenaan seuran kilparyhmät sekä valmennuksen koordinointi ja suunnittelu. Hän listasi hyviksi seuravalmennuksen kehitysmerkeiksi muun muassa seuran eri tiimien lähentymisen. Lisäksi niiden toimintaa on saatu yhtenäisemmäksi.
– Tosi paljon pidetään palavereja ja keskustellaan. Ja kun kuunnellaan urheilijaa, saadaan paras mahdollinen lopputulos, totesi Petra Ranta-aho.

Seuravalmennuksen järjestelmän kehittämisessä Ranta-aho sekä Seinäjoen Taitoluistelijoiden puheenjohtaja Petteri Laamanen pitivät tärkeänä johtokunnan ja valmennuksen välistä luottamusta. Taloudelliset edellytykset parempaan seuravalmennukseen luodaan Laamasen mukaan kovalla työllä ja suunnitelmallisuudella.