Puolukat ovat supermarjoja – nauti liikunnasta ja poimi ne talteen

27.8.2019


Puolukat alkavat olla kypsiä poimittaviksi. Ne ovat paitsi monikäyttöisiä marjoja myös supermarjoja terveysvaikutustensa ansiosta. Nyt kannattaa poimia nämäkin marjat talteen ja nauttia tehokkaasta arkiliikunnasta metsissä. Puolukka kasvaa koko Suomessa varsinkin kuivilla, kuivahkoilla ja tuoreilla kankailla.
- Marjastaminen on liikuntaa, jossa askeleita kertyy huomaamatta. Metsä on puolestaan rauhoittavana ympäristönä hyväksi myös mielenterveydelle. Lyhytkin oleskelu metsässä alentaa tutkitusti verenpainetta, listaa va. terveysliikunnan päällikkö Turo Shemeikka PLU:sta.

Puolukka, terveyspommiksikin kutsuttu metsien tarjoama lähiruoka, sisältää Arktiset Aromit ry:n mukaan vitamiineista E- ja C-vitamiinia. Kivennäisaineista puolukka sisältää muun muassa mangaania, ja se on ravintokuidun lähde. Lisäksi puolukka sisältää runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin: tämä on puolestaan hyvä tieto kohonneesta verenpaineesta kärsiville henkilöille.

Puolukkaa voidaan käyttää monen ruokalajin raaka-aineena ja lisukkeena. Valmistitpa sitten liharuokaa, salaattia, leivonnaisia, mehua tai marjaisaa jälkiruokaa, muista puolukka! Ja varastoi sitä myös talven varalle: puolukat sisältävät luontaisesti säilyvyyttä edistävää bentsoehappoa, joten ne säilyvät hyvin viileässä tai pakasteena.