Referenssejä

Epec Oy:n työhyvinvointia:
 

”Mitä enemmän naurua, sen parempi”
 

Seinäjokelaisessa Epec Oy:ssä mietitään vuosittain erilaisia keinoja työhyvinvoinnin edistämiseen. Yrityksen hyvinvointiryhmä miettii asiaa henkilöstöpäällikkö Riikka Rajalan mukaan kokonaisuutena, johon sisältyy terveellisten elämäntapojen tukemisen ohella erilaisia tapahtumia ja infoja. Epecillä on ollut vuosien mittaan muun muassa painonpudotus- ja lihaskuntokampanjoita sekä taukojumppaa.

Epec tukee henkilöstön hyvinvointia eri tavoin, jolloin kaikilla on mahdollisuus hyödyntää tukea itselleen sopivalla tavalla. Yhteinen viikoittainen sählyvuoro ja verovapaa ePassi -etuus ovat kiinteitä tukimuotoja.
- Lisäksi työntekijämme voivat anoa rahaa erilaisiin aktiviteetteihin yrityksen virkistysrahastosta, kertovat henkilöstöpäällikkö Riikka Rajala ja toimistoassistentti Mari Lehtinen.

Erilaisten hyvinvointikampanjoiden lisäksi Epec Oy:llä on järjestetty muutaman kerran hyvinvointiviikko, jonka aikana henkilöstölle on järjestetty erilaisia infoja esimerkiksi ergonomiaan tai ravintoon liittyen ja tarjottu mahdollisuuksia muun muassa verenpaineen mittaamiseen tai näöntarkastukseen. Myös KKI-kampanjat ovat tuttuja; keväällä 2016 henkilöstöä kannustettiin säännölliseen ja monipuoliseen liikuntaan tarjoamalla mahdollisuuksia matalan kynnyksen liikuntalajikokeiluihin. Yritys on käyttänyt myös PLU:n tarjoamia kehonkoostumusmittauksia painonpudotuskilpailun yhteydessä.

Syksyisenä torstai-iltapäivänä Epec Oy uhmasi sadetta ja lähti seikkailemaan PLU:n järjestämään työhyvinvointi-iltapäivään Joupiskalle. ”Epecin komiat heimot” eli ryhmät kiersivät muutaman kilometrin pituisen reitin suorittaen erilaisia rastitehtäviä. Tyhy-päivät ovat Riikan ja Marin mielestä rentoja ja mukavia. Niissä pääsee tutustumaan paremmin sellaisiin työkavereihin, joiden kanssa ei tule tehtyä yhteistyötä normaalissa työarjessa.
- Tyhy-päivän yksi tavoite on mielestäni saada kaikille hyvä mieli. Mitä enemmän rasteilta kuuluu naurua, sen parempi. On hyvä tehdä työkavereiden kanssa välillä jotakin muuta kuin työhön liittyviä asioita, toteaa Riikka Rajala.

Ja naurua Joupiskan maastosta kuuluikin pitkin iltapäivää. Sadekin vaihtui auringonpaisteeksi.

”PLU räätälöi kohderyhmälle sopivaa, omaperäistä ja hyväntuulista ohjelmaa yrityksen virkistyspäivään. Liikkumisen riemua aikuisille pilke silmäkulmassa. Suosittelemme lämpimästi kaikenikäisille.”
Anu Luukko, Uppalan Kartano

Pauli Pitkäranta ja Kirsi Syrjämäki suosittelevat taukojumppaa kaikille.
Johanna Lähdesmäki (oikealla) liikuttaa Helatukun väkeä.

Helatukku Finland Oy:

Taukojumppa korvasi perjantaipullan

 

Taukojumppa tuli keväällä 2019 säännölliseksi työviikon päättäväksi ohjelmaksi Helatukku Finland Oy:n perjantai-iltapäiviin Yrittäjäntiellä Seinäjoella. Va. harrasteliikunnan päällikkö Johanna Lähdesmäki on suunnitellut henkilökunnalle kaksi kuuden kerran taukojumppapahetkeä. Perjantaipullan lisäksi onkin nyt tullut virkistävä, 20 minuutin yhteinen liikuntahetki, joka tuo energiaa työviikon viimeisiin tunteihin.
– Taukojumppa on hyvää, ennalta ehkäisevää liikuntaa, jota voin suositella kaikille. On hienoa, että työnantaja kiinnittää asiaan huomiota ja haluaa näin kannustaa meitä pitämään huolta omasta kunnostamme. Lisäksi ammattilaisen ohjeita on mielekästä soveltaa myös omaan tekemiseen ja kunnosta huolehtimiseen, sanoo vuodesta 2011 Helatukussa toimistopäällikkönä työskentelevä lapualainen Kirsi Syrjämäki.

 

 

Helatukun varastolla vuodesta 2014 työskentelevän seinäjokelaisen Pauli Pitkärannan mukaan taukojumppa yhdistää toimiston ja varaston yhteensä yli 20 henkilön työporukan. Jokainen osallistuu siihen tietenkin oman työtilanteen ja oman kunnon mukaan.
– Vaikka ohjatun taukojumpan lisäksi ei jumppaliikkeitä tule tehtyä omasta aloitteesta kovin usein, voin silti suositella taukojumppaa kaikille. Jumpan ansiosta tulee ajateltua liikunnan harrastamista muutenkin. Tuntuu hyvältä, että työnantaja järjestää meille näitä mahdollisuuksia, miettii Pauli Pitkäranta. Taukojumpan lisäksi Helatukku tarjoaa työntekijöille harrastusmahdollisuuksia vapaa-aikana Uimahalli-Urheilutalolla ja Bullerintien monitoimihallilla.

 

 

 

 

 

Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry tarjoaa työyhteisöille liikuntapalveluja periaatteella ”Tuomme palvelut lähelle Sinua!”. Ohjattujen liikuntahetkien lisäksi nykyään Komia-nimisessä tuotevalikoimassa on muun muassa kaupunkisuunnistusta, valmennusta ja seikkailuhenkinen tiimirata. Jokainen tuote räätälöidään yritykselle sopivaksi, kuten taukojumpat Helatukussa sisätiloissa tai ulkona.

Turo Shemeikka ja Inbody-ensikertalainen Saija Ruokoja
Anu Hietikko-Kaukola vertailee testituloksia vuosittain.

Sedun henkilökuntayhdistys:

 

Testaustuloksista lisämotivaatiota

 

Seinäjoen Koulukadulla Sedun toisessa kerroksessa käy toukokuisena tiistaina kuhina. Lähes 40 henkilöä käy mittauttamassa kehon koostumustaan Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:ltä tilatussa palvelussa. Va. terveysliikunnan päällikkö Turo Shemeikka ottaa testattavat yksitellen uuden InBody-mittauslaitteen kahvoihin. Itse mittauksen tekeminen kestää vain pari minuuttia. Lopuksi kehon ominaisuuksien erilaisia arvoja käydään läpi ryhmäpalautteessa.
– Tilasimme palvelun alun perin työkaverini aloitteesta, joka oli lukenut asiasta netissä. Sitten henkilökuntayhdistyksemme teki päätöksen asiasta. Jokainen maksaa mittauksesta itse ja osallistuu siihen omalla ajallaan. Seinäjoen lisäksi henkilökuntaamme osallistuu testaukseen myös Lapualla ja Ähtärissä eli meitä on yhteensä noin 70, kertoo talouskoordinaattori Saija Ruokoja.
Ensikertalaisena Saija Ruokoja koki InBody-mittauksen helppona ja mielenkiintoisena, ”piti vain tuoda itsensä paikan päälle”. Testitulokset eivät olleet hänelle itselleen mitenkään yllättäviä, mutta motivoivia. Lenkit lasten ja koiran kanssa saavat jatkossa kaverikseen ehkä vähän kuntosaliharjoittelua.

 

Ravitsemispalveluvastaava Anu Hietikko-Kaukolalle Inbody-mittaus on tuttu jo useammalta kerralta. Hän on käynyt testattavana sekä PLU:n toimistolla Elinkeinotalolla että kuntoutuksessa olleessaan. Säännöllisesti muun muassa maastopyöräilyä, polkujuoksua, sauvakävelyä ja hiihtoa harrastavana Anu pyrkii käymään mittauksessa noin kerran vuodessa.
– Vertaan aina uusia arvoja edellisiin, ja yleensä ne käyvät käsi kädessä omien tuntemusten kanssa. Erityisesti minua kiinnostaa painon, viskeraalirasvan ja lihastasapainon kehitys, kertoo Anu. Mittaustulokset kiinnostavat häntä yleisemmin myös oman ammatin puolesta. Nuoret opiskelijat olisi saatava ajattelemaan säännöllisen ja oikeanlaisen ravinnon merkitystä, sillä kuten Anu sanoo: ”Vain syöty ruoka on terveellistä.”

Luotettavat ja luottamukselliset testaukset motivoivat parhaimmillaan parantamaan heikkoja ominaisuuksia kohti parempaa jaksamista ja hyvää oloa. Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry tarjoaa työyhteisöille testauspalveluja ja pystyy tuomaan ne myös asiakkaan luo.