EN

SV

Search
Close this search box.

Materiaalit

Alle olemme keräänneet matriaaleja liikunnallistamisen tueksi.

Liikkuvat ohjelmat

Liikkuva varhaiskasvatus
Liikkuva perhe

Jekku-jänö (Liikunnan aluejärjestöt): Tutustu ja lataa/tulosta valmiit materiaalit Jekku-jänön seikkailuviikkoa varten (ulos tai sisälle), toimintakortit, muistipeli ja lorukortit.

Hyvän mielen liikuntapassi (Suomen Mielenterveys ry): Lasten liikuntapassi on päiväkoti-ikäisille suunnattu leikkimielinen, jokaisen perheen arkeen soveltuva lapsen mielen hyvinvointia ja liikunnallisuutta kehittävä kannustin.

Lasten ja perheiden ulkoiluvinkit (Suomen Latu): Näiltä sivuilta löydät vinkkejä niin varhaiskasvatuksen ja koulujen ammattilaisille kuin perheille, opetukseen ja vapaa-aikaan.

Ilo kasvaa ulkona (Suomen ympäristöopisto Syklin ja Suomen Ladun yhteishanke): Hankkeessa pyritään lisäämään luontotoimintaa niin varhaiskasvatuksen kuin esi- ja alkuopetuksen arkeen. Täältä löydät materiaalia luontoliikunnan kehittämiseen.

Liikkuminen (Neuvokas perhe): Perheet ovat toivoneet helppoja ja konkreettisia vinkkejä siihen, miten lisätä liikkumista perhearjen osaksi. Tästä Liikkuminen-osiosta löydätte runsaasti ideoita ja videoita perheliikuntaan niin sisällä kuin ulkonakin.

Leikkipankki (Mannerheimin Lastensuojeluliitto): Leikkejä ja vinkkejä hauskaan yhdessäoloon kaikenikäisille.

Skillilataamo (Innostun liikkumaan): Taidot haltuun Skillilataamosta! Skillilataamo on maksuton verkkopalvelu, joka tarjoaa innostavan ja monipuolisen tehtäväkortiston motoristen taitojen harjoitteluun.

Havainnoinnin työvälineitä (Innostun liikkumaan): Tälle sivulle on koottuna motoristen taitojen havainnointiin työvälineitä helposti käyttöön napattavassa muodossa.

Suunnittelen liikuntaa -palvelu (Nuori Suomi): Suunnittelen Liikuntaa -palvelu on tarkoitettu kaikille lasten liikuntaa ohjaaville. Käytä palvelua yksittäisten liikuntavinkkien ja tehtävien tai vaikkapa koko liikuntatuokion suunnitteluun.

60 lasten omaa leikkiä -ideaopas (Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma): Ideaoppaaseen on koottu lasten omia liikkumisideoita, jotka ovat saaneet inspiraationsa Iloa, leikkiä ja osallisuutta -vinkkikorteista. Opasta on ollut työstämässä yhdessä Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman Lasten osallisuus -työryhmä.

Sama ruotsiksi Barnens 60 egna lekar -idéguide

100 pientä askelta -ideaopas (Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma): Ideaoppaan sisältö rakentuu varhaiskasvatusyksiköiden omista pienistä kehittämisaskelista. Oppaan vinkit on jaoteltu Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten otsikoiden alle.

Digiloikka leikkiin -e-kirja (Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma): Digiloikka leikkiin -e-kirjassa esitellään konkreettisia esimerkkejä siitä, miten mobiilityöskentelyn avulla luodaan liikunnallisia tarinoita ja tehtäväratoja. Esimerkeissä tavoitteena on ollut lasten aktivointi ja heidän osallistaminen tehtävien suunnitteluun ja tuotosten tekemiseen.

Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset: Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset antavat ohjeita alle kahdeksanvuotiaiden lasten fyysisen aktiivisuuden määrästä ja laadusta, fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön rooleista sekä ohjatun liikunnan ja liikuntakasvatuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta osana varhaiskasvatusta.

Sama ruotsiksi Rekommendationer för fysisk aktivitet under de första åren

Tieteelliset perusteet varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden perusteille: Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset antavat ohjeita alle kahdeksanvuotiaiden lasten fyysisen aktiivisuuden määrästä ja laadusta, fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön rooleista sekä ohjatun liikunnan ja liikuntakasvatuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta osana varhaiskasvatusta. Suositusten tieteelliset perusteet on tarkoitettu erityisesti varhaiskasvatus-, liikunta- ja terveydenhuollon ammattilaisten, kuten opettajien ja tutkijoiden käyttöön. Suositukset ja niiden tieteelliset perusteet on julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisusarjassa

Ota minut mukaan -opas (Invalidiliitto): Ota minut mukaan -oppaan tavoitteena on rohkaista ohjaajaa ottamaan mukaan erityistukea tarvitseva lapsi. Tämä ryhmä voi olla seura, iltapäiväkerho, päiväkoti tai koululuokka. Oppaassa esitellään kaikille avoimen toiminnan erilaisia toteuttamistapoja. Toimintaa esitellään liikunnan kautta. Samat ideat toimivat myös monessa muussa yhteisessä toiminnassa.

Scroll to Top